Dengue & inentingen

Dengue en inentingen

We hopen natuurlijk dat je niets gebeurt maar ga wel goed voorbereid op reis. Gelukkig is Sri Lanka per 2016 helemaal malaria-vrij verklaard, maar we raden je aan om voor vertrek naar een arts te gaan voor de meest recente en professioneel medisch advies. In Sri Lanka komen dengue en waarschijnlijk Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen.

Goed te weten: Denguemuggen steken overdag; muggen die Japanse encefalitis overbrengen, steken in de schemering en het donker. 

Hoe voorkom je muggensteken?

Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een klamboe om onder te slapen.

Welke inentingen heb ik nodig?

Inentingen zijn niet verplicht voor Sri Lanka, behalve in bepaalde gevallen voor gele koorts. Wel worden aanbevolen:
– Buiktyfusvaccinatie, bij een verblijf langer dan twee weken.
– Een DTP-vaccinatie.
– Voor reizigers die voor aankomst in Sri Lanka een gebied hebben bezocht waar gele koorts heerst, of er zelfs alleen maar een tussenstop hebben gemaakt van meer dan 12 uur, is een vaccinatiebewijs van ten minste 10 dagen oud verplicht. (Kinderen tot 9 maanden zijn van de inenting vrijgesteld.)
– Vaccinatie tegen hepatitis A.

En mocht je er gebeten worden door een zoogdier, bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis, ga dan meteen ter plekke naar de dokter want dat dier kan besmet zijn met hondsdolheid.

Let op: voor het laatste nieuws met betrekking tot het coronavirus klik hier.

Instagram

Schuiven naar boven