Weer & klimaat

Weer en klimaat

Sri Lanka heeft een heerlijk warm typisch tropisch klimaat. De luchtvochtigheid is ongeveer 85 procent, dat kan voor Nederlanders even wennen zijn. Bij de kust zijn de temperaturen zo’n 30 graden. In het bergachtige binnenland en bij de theeplantages is het wat koeler. De temperatuur ligt daar rond de 20 graden.

Moesson

Er is een groot verschil in klimaat tussen het noordoosten en zuidwesten van Sri Lanka. Vanaf oktober tot en met februari heerst in het oosten en het noordoosten de noordoostmoesson, die heet Maha. In oktober en januari zorgt dit voor wisselvallig weer. In november en december kan het zorgen voor flinke neerslag.

In het zuidwesten van Sri Lanka zorgt Yala, de zuidwestmoesson, voor dagelijkse hevige tropische buien van juni tot eind september.

Beste reistijd

Als je van het strand houdt, kan je beter de regenperiode vermijden, die in het oosten van april tot en met juli is. Ook oktober en november zijn natte maanden. Oktober tot en met maart zijn dan ook voor de meeste toeristen de beste maanden om Sri Lanka te bezoeken. Wil je toch in de Nederlandse zomer reizen naar het groene pareltje van de Indische Oceaan? Probeer dan de maand mei te vermijden. In deze maand is de kans op neerslag het grootst. Kies liever voor een heerlijke zonvakantie in augustus. Dit is namelijk de droogste maand van het regenseizoen, ook al is de kans op neerslag alsnog redelijk groot.

Instagram

Schuiven naar boven