Fotograferen in Sri Lanka

Fotograferen in Sri Lanka

Als je van fotograferen houdt, kan je je hart ophalen in Sri Lanka. Zowel de natuur als de mensen zijn ontzettend kleurrijk. Je komt vast en zeker terug met fantastisch mooie plaatjes. Ook in Sri Lanka geldt natuurlijk dat je wel respectvol te werk moet gaan. Vraag daarom altijd eerst – desnoods met gebaren – om toestemming als je iemand wilt fotograferen.

Soms willen mensen vanuit religieuze motieven niet gefotografeerd worden. Anderen willen liever niet op de foto omdat zij zich schamen voor hun situatie. Dat is soms het geval bij arme mensen. En dat idyllische plaatje van die man die zich wast in de rivier? Realiseer je dat jij het misschien ook niet prettig zou vinden als een vreemde in jouw badkamer foto’s van je komt maken. Als je je verplaatst in de ander weet je vaak instinctief of het gepast is om te fotograferen of niet. 

Maar er zijn ook culturele verschillen. Van boeddhistische monniken en bepaalde religieuze ceremonies mag je geen foto maken. Maak vooral geen foto van iemand die voor een boeddhabeeld poseert, dit wordt als heiligschennis beschouwd. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. En in de toeristische gebieden zien veel mensen het als een manier om een zakcentje te verdienen, zoals mahouts en theepluksters. Doe daar dan ook niet moeilijk over. Jij hebt een mooie foto en zij kunnen het geld goed gebruiken. 

En natuurlijk niet te vergeten. Zoals in veel landen is het verboden om foto’s te nemen van militaire objecten zoals militaire checkpoints en vliegvelden. Niet proberen. Gewoon niet doen. 

Instagram

Schuiven naar boven